lauantai 25. maaliskuuta 2017

Ikkunoiden valinnasta osa II: u-arvot ja selektiivilasit

"Haloo, kuuluu vähän huonosti?"
Seikkailu ikkunoiden ihmemaassa jatkuu u-arvojen parissa. Motivan sivuilta luin, että ikkunaneliö päästäisi lämpöä ulos lähes kuusi kertaa enemmän kuin ulkoseinä-neliö, ja suhdeluku pitää lähes paikkaansa meidänkin suunnitelluilla rakenteilla. Energiasäästöikkunoissa karmit ja puitteet vuotavat lämpöä ulos enemmän kuin itse lasiosat, joten yksi iso ikkuna on siis taloudellisempi kuin monta pientä. No, tämä asia on meillä hoidossa, ikkunoita ei montaa ole mutta ne ovat melko isoja.

Arkkitehtimme määritti ikkunoiden u-arvon rajaksi 0,88 W/Km² mutta LVI-suunnittelijalta, joka myös energiatodistuksen toimitti, asiaa tarkistettuamme selvisi, että u-arvo voi olla 1,0 talon energialuokituksen muuttumatta arvosta B alemmaksi. Tämä toi nyt meille muitakin vaihtoehtoja kuin huurtumattomat passiivilasit, pääsääntöisesti juuri n. 0,9-1,0  u-arvon paikkeilla olevia ikkunoita. Toisaalta ikkunatoimittajilta onkin mahdollista saada myös passiivi-ikkunoita ilman frost-free käsittelyä, kun asiaa alkaa tarkemmin selvittämään, huolimatta siitä, että ikkunat on tuotteistettu tiettyihin luokkiin ja tyyppeihin.

Edelleenkin tässä sarjassa olevat lasit ovat pääosin selektiivilaseja joko yhdellä tai kahdella kalvolla, joten epäilys lasien metallioksipinnoitteen aiheuttamasta paikallisesta kännykkäverkkokatveesta rautavahvisteisessa kivitalossa kalvaa mieltä. Olisihan se tosi kiva, että kännykät toimisivat talon sisällä vai mitä? Ainakin jos haluaa etätyöpäiviä ahkeroida kotona.  Toistaiseksi ainoat keinot (jotka olen saanut selville  pettämättömällä salapoliisityöllä ja toimittajien kuulustelulla) kiertää tämä Faradayn häkki-ongelma ovat
 1. tehdä riittävän isot aukot ( >600x1200) eli jättää pari isoa ikkunaa ilman  ainakin toista selektiivikalvoa  tai sitten
 2. asentaa talon sisälle signaalivahvistin, mutta näillä passiivitoistimilla saadaan parannettua kuuluvuutta ilmeisesti vain parin neliön alueella. Aktiivitoistimet taas ovat toistaiseksi kiellettyjä, sillä ne voivat aiheuttaa häiriöitä koko alueen verkkoliikenteeseen.
 3. Signal Window, jota tarjoaa ainakin Lammin ikkunat. En tiedä liittyykö se tähän Stealth Casen keksintöön, joka ei  taida ehtiä ratkaisemaan ongelmaa meidän talossa http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/ict/upotetaan-ikkunalasiin-passiivitalojen-kannykkakuuluvuusongelma-ratkesi-suomalaisteknologialla-6615810
Onko kukaan muu kuullut muista ratkaisuista? 

Olemmeko ainoita, jotka ovat saaneet kehitettyä tästä matkapuhelimen verkon kuuluvuudesta itselleen  ylitsepääsemättömältä tuntuvan ongelman? Tokihan tämä koskee juuri kivitalon rakentajia mutta myös sellaisia puutalon rakentajia, joiden eristyksiin tulee alumiinifoliota, jolloin signaalit eivät myöskään pääse kulkemaan rungon läpi energiapihejä ikkunoita käytettäessä.

Tuohon u-arvoon vielä, se vaikuttaa paitsi talon lämmitystarpeeseen mutta myös asuinviihtyvyyteen vedon tai sen puutteen muodossa.
Huoneilman joutuessa kosketuksiin viileiden lasipintojen kanssa ilma jäähtyy ja sen tiheys kasvaa. Viilenneet ilmamassat ovat painavampia kuin lämpimät ja painuvat alaspäin. Ilmavirtauksien nopeuden ylittäessä 0,15 m/s ilmamassojen liikkeet tunnetaan epämiellyttävänä vedon tunteena. Alhaisella U-arvolla vältytään siis viilenneiden ilmamassojen liikkeiltä sekä säteilyvedolta ikkunoiden vaikutusalueilla. Jotta 22 asteen huonelämpötilassa saadaan aikaiseksi oleskeluviihtyvyys, tulee sisälasin pintalämpötilan olla 14 astetta.          (http://www.lasitusliike.com/index.php/turvalasit/8-lampolasit)

Näillä 0,9 u-arvonkin laseilla pitäisi sisälasin pintalämpötilan pysyä tuon raja-arvon yläpuolella -30 asteen pakkasellakin. Mutta miten käy, jos poistetaan ihan kokonaan selektiivilasi esimerkiksi kaikista parvekeovista kännykäkuuluvuuden varmistamiseksi?  Tarkistin tämän yhdeltä ikkunantoimittajalta, ja heillä muutos laskisi u-arvon lähemmäs kahteen sekä talvella kovilla pakkasilla lasin lämpötila laskisi silloin lähelle nollaa eli veto ja energiahukka olisi taattu.

Näyttää siis siltä, että ikkunasaaga jatkuu, sillä informaatiota ei ole vieläkään tarpeeksi päätöksentekoa varten. Talon pitäisi pysyä energiatehokkaana ja vedottomana ja kännykän pitäisi kuulua, mutta kaikkia tarpeita täydellisesti täyttävää ratkaisua ei tahdo löytyä vaan joudumme varmaankin yhdistelemään noita vaihtoehto 1 ja 2 ratkaisuja jonkinlaiseksi paketiksi.

Yksi päätös on kuitenkin saatu tehtyä tämän kaiken muun päättämättömyyden keskellä, ne etuikkunat ovat tiikin väriseksi sävytetyt. Koko seinä on tuota ovi-ikkunarakennetta, ja ulkoa päin se tuo myös eloa muuten mustaan sisääntuloon. 
Toivon ettei eteiskäytävä ole todellisuudessa näin ahdas, kuin mitä se kuvassa näyttää...

2 kommenttia:

 1. Tuo kännykän kuuluvuus tai kuulumattomuus passiivitalossa kiinnostaa myös. Olisi mukavaa, jos joku passiivitalossa asuva valottaisi tuota ongelmaa. Onko todellakin niin, että kännykkä ei kuulu sisällä vai onko heikennys vain yhden-kahden tolpan tippuminen kännykän näytöllä. Jos katon ottaa betonitiilestä ja yläpohjaan vedetään koolaus + höyrynsulku + puhallusvilla, niin tuleeko signaali läpi vai pitääkö ottaa nelikerroslasit ja jättää niistä tukiaseman puoleisista ikkunoista selektiivikalvo pois? Netin voi ainakin ottaa 4G-reitittimen kautta, kun sen antenni on helppo vetää ulos.

  VastaaPoista
 2. Mitä blogeja luin, niin ensimmäisille passiivi/matalaenergiatalojen rakentajille ongelma tuli yllätyksenä...Paljon ilmeisesti vaikuttaa myös verkon kuuluvuus alueella, jos se on hyvä, mahdollisuudet on paremmat. Kellaritila on vastaavan mukaan todella haastava, ja kellarin työhuoneeseen varaudutaan vetämään tuo vahvistin. Katon kautta ei kuulemma sigaaleja saa kulkemaan vaan se reikä pitää saada ikkunarakenteisiin. Sekin helpottaa että jättäisi toisen selektiivikalvon pois.
  Meillä ikkunavalinnat seisoo, kun ei tahdo hyvää ratkaisua löytyä. Netti onneksi saadaan valokuidulla mutta senkin kytkentää operaattorin taholta voi joutua odottamaan pitkään...

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...