tiistai 7. maaliskuuta 2017

Ikkunoiden kilpailutusta: osa I

Ikkunakilpailutus on ollut hieman erikoinen prosessi, jossa tulee suorastaan sellainen kuva, että osalla toimijoista tulee asiakkaita ovista ja ikkunoista, jos tiedätte mitä tarkoitan. 

Projektipäällikkömme on laittanut tarjouspyynnöt, ja hän sai nopeasti (ja nopeasti..) tarjouksia kolmelta taholta: Skaalalta, Domukselta ja Fenglassilta (Fenestralta). Pihlan tarjousta odottelimme pari kuukautta ja emme edelleenkään ole saaneet hintaa asennukselle. Tiivi ei ole tarjouspyyntöön vastannutkaan. Lisäksi Skaala ei tarkentanut tarjousta enää ensimmäisestä versiosta pyynnöistä huolimatta, vaikka tekikin itse asiassa sen ensimmäisen (ja ainoan nopean) tarjouksen.  Olen hämmentynyt tällaisesta kaupankäynnistä. 

Ikkunatarjouksissa olemme kiinnittäneet huomiota seuraaviin asioihin, jotka eivät ole minkään maan tärkeysjärjestyksessä:
 • u-arvoihin 
 • ikkunapuitteiden profiiliin  
 • huurtumattomaan pintaan 
 • hintaan 
 • kiinnitystapaan/eristeruuveihin
 • karminsyvyyteen 
 • toimittajan suorittamaan aukkojen tarkistusmittaukseen rungon noustua
 • asennus takuusyistä ikkunatoimittajan kautta 
Ikkunat on siis pyydetty mustilla karmeilla ja puitteilla sekä sisälle että ulos, sepäs tuo tietenkin heti lisähintaa. Sen lisäksi edelleen on mietinnässä (tietenkin, miten sen nyt olisi saanut päätettyä) se jo pohtimani etuoven ikkunalasitus, tulevatko puitteet tiikinvärisenä vaiko mustana. Suurin osa ikkunoista tulee kiinteinä muutamaa alakerran makuuhuoneen avattavaa, pienempää ikkunaa lukuunottamatta, sekä saunaan on pyydetty kippi-ikkunaa, jolloin saunaan saisi vähän raitista ilmaa tarvittaessa ikkunan yläosasta. Jos budjetti olisi rajaton, tulisi noita kippiovia ja ikkunoita vähän joka paikkaan, niin näppäriä ovat. Peräänkuulutan kyllä myös muualla maailmassa käytössä olevia, ikkunoiden ulkopuolelle tulevia, alas laskettavia metallikaihtimia, joilla huoneen saa näppärästi pimennettyä; miksi sellaisia ei ole Suomessa yleisesti tarjolla? Kysyn vaan.
Mustat pokat ja baby-takka (kuva Arkkitehtuuritoimisto Taso)

Alunperin alakerran avattaviin ikkunoihin oli ajatus ottaa kiinteät kaihtimet mutta niitähän ei mustana tarjota takuusyistä. Musta kaihdin voi saada lasin kuumenemaan kesällä niin kovasti, että se hajoaa. Tai jotain sen tapaista, lukekaa ihmeessä ne pienet präntit tarjouksessa.  Kaihdinaiheesta on enää mietinnässä laitetaanko saunan ikkunaan sitten kuitenkin kaihtimet valkoisena ja hoidetaan pimennys muilla keinoin muissa huoneissa. 

Ikkunatarjouspyyntö on sisältänyt myös lasiset parveke- ja terassiovet mustilla kehyksillä. Alunperin (niissä vaaleanpunaisten lasien takaa tehdyissä) suunnitelmissa oli myös lasiliukuovet keittiöstä terassille mutta hyvin varhaisessa vaiheessa selvisi, että ne toisivat lisäkustannuksia helposti kymmenisen tuhatta euroa, ei vain ovien hinnan muodossa vaan myös työlään asennuksen myötä. 

Profiilista, sehän on siis puhtaasti ulkonäköseikka mutta huomioonotettava asia kuitenkin tai juurikin siksi. Ikkunoitahan on saatavalla suoralla profiililla, jolloin lasit ovat upotettu pokaan, kuten tässä Domuksella:
Tai sitten Fenestralla löytyy puite tällaisella pienellä pykälällä, joka kuitenkin mahdollistaa rikkoutuneiden lasien vaihdon sisäkautta, rikkomatta rappauksia ulkopuolelta. Harkitsemisen arvoinen seikka kahden poikalapsen taloudessa, tyttölasten jalkapallon potkimista missään nimessä väheksymättä.  


Profiiliin ja ulkoasuun  liittyy myös karminsyvyys, jonka vaikutusta rakennusamatöörin oli erityisen vaikea hahmottaa ikkunoiden istutuksessa. Niinpä kysyimme asiasta vain arkkitehtimme mielipiteen  (170 istuu parhaiten Lammin runkoon) ja sillä mennään suomatta asialle enempää ajatuksia. Ei kai sitä ihan kaikkea tarvitse ymmärtää. 

Huurtumattomat lasit, jotka siis lupaavat estää ikkunoiden uloimmaisen lasin huurtumisen, tulivat markkinoille ikkunoiden kehityttyä niin tiiviiksi, että uloimmaiset ikkunat saattavat olla pintalämpötilaltaan ulkolämpötilaa kylmemmät, alle kastepisteen siis, jolloin ne pääsevät jäätymään. Huurtumattomuus pyritään saamaan aikaan ohuella pinnoitteella lasin pinnassa.  Kiinnostaisi kovasti miten tuo kalvo kestää sekä aikaa että mekaanista rasitusta? Meillähän kaikki paitsi keittiön ikkuna ovat katoksen alla, joten huurtumisen riski vaikuttaa melko pieneltä, aivan kuten ne autonkaan lasit eivät huurru autokatoksessa. Tuo huurtumattomuus näyttää kuitenkin olevan suurimmalla osaa toimittajista kytkettynä suoraan ikkunoiden lämmöneristysominaisuuksiin eli se tulee automaattisesti mukana, jos haluaa ikkunat, joiden u-arvo on 0,8 tai vähemmän.  Näistä u-arvoista jossain seuraavassa postauksessa enemmän. 
2 kommenttia:

 1. Me otettiin ikkunat Domukselta, mutten nyt varmaksi muista,että otettiinko mitään erityistä huurtumisen estoa, kun mies tilasi. :D

  VastaaPoista
 2. Domus onkin tuossa kärkikahinoissa mukana ja energiatodistuksen mukaan voitaisiin ottaa myös huurtumattomat lasit vähän korkeammilla u-arvoilla mutta joutuu näitä vielä hetken vatuloimaan. Jotenkin tuo päätöksentekokyky nyt uupuu tässä aiheessa.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...