torstai 9. maaliskuuta 2017

Epäsuoraa valaistussuunnittelua

Talomme aukeaa maisemien vuoksi itään ja huoneet ovat terassien ja parvekkeiden varjostamia. Suurista ikkunoista huolimatta hiertää epäilys, että sisällä voi olla puolen päivän jälkeen vähän hämärää, joten valaistukseen täytyypi siis panostaa. Viisas palkkaisi tässä vaiheessa valaistussuunnittelijan mutta pikaisen kuukkeloinnin perusteella alkoi vaikuttaa siltä, että iso osa suunnittelijoista tekee sen omilla valaisimilla, mikä alkoi tuntua vähän rajoittuneelta. Mikä on siis kuitenkin myös ymmärrettävää, sillä varsinkin ledeillä valaistessa täytyy tietää pitävätkö valaisimien värilämpötilojen arvot, kelvinit paikkaansa, sillä niillä näyttää olevan yllättävän isot toleranssit. Emme siis uskalla valita kovin montaa erilaista kiinteää valaisinta mutta uskallaudumme valaistuksen kriittisyydestä huolimatta lähteä suunnittelemaan sitä itse, huolimatta kaikenlaisesta puuttuvasta ammattiosaamisesta (tämänkin) aiheen suhteen. Paikataan sekin vaje rajattomalla uskolla omiin sisustussuunnittelukykyihin.

Suunnittelu lähti liikkeelle ajatuksesta saada päiväksi kirkkaampi ja raikkaampi, lähes päivänvalotyyppinen epäsuora valaistus ja illaksi lämpimämpi valaistus kohdevaloin ja irtovaloin. Seuraava lähtökohta oli sähkösuunnittelijan ensimmäinen versio, joka perustui runsaisiin spotteihin. Yläkerran katto on kuitenkin pitkälle lautaa ja alakerran maalattua ontelolaattaa pakollisin gyproc-alaslaskuin, joten spottimeri ei viehättänyt ajatuksena. Mikä siis ratkaisuksi? Miten tuo epäsuora valaistus toteutettaisiin?

Aluksi suunnittelimme led- nauhojen upotusta esim. yläkerran laudoitusten rakoon.  Sain kuitenkin eräältä valosuunnittelijalta tietoa siltä, että tehot eivät siten riitä, vaan valo pitäisi saada ohjattua esim. valkoisen seinän kautta kattoon. Se vaatii osassa tiloja ei niin viehkeitä listoja katonrajaan, tähän tyyliin. Osin voidaan hyödyntää alaslaskuja.
(kuvat mm. Ideaali.fi, kodinvalaistus.fi, adlux.wordpress.com)
Arkkitehtimme kanssa keskusteltuamme palasimme kuitenkin siihen mahdollisuuteen, että alaspäin suuntautuva led-nauha voisi kuitenkin toimia, joten sillä lähdetään nyt suunnitelmissa liikkeille ainakin yläkerrassa lautakaton kanssa ja  alaspäinsuuntautuvaa lednauhavalaistusta tulee   myös mm. pesuhuoneeseen, keittiön kaapistoihin ja khh kaapistoihin sekä kylppäriin ja vessaan.

Lakka Lakeus (kuva lakka.fi)
Sähkösuunnittelijan kanssa keskusteltavaksi jää millaisia valovirtoja lednauhoilta vaaditaan eli valon määrän määritys,  kuin myös himmentimien tarve täyden tohotuksen rajoittamiseksi. Tällä epäsuoralla valaistuksella on tarkoitus hoitaa siis talon valaistus päiväaikaan, ja valonväriksi on suunniteltu lähes päivänvaloa vastaava 4000K ja pohdinnassa on uskaltaisiko mennä vielä suurempiin lukemiin eli 5000 K vai tuntuuko liian kliiniseltä? Ehkä paras ratkaisu olisi investoida valon värilämpötilan säätimiin lednauhoituksissa.Iltavalaistus hoidetaan taas lämpimämmällä, hehkulamppua tai halogeenia vastaavalla valolla (2700 K) ja himmennettävillä spoteilla. Illalla on toki käytössä myös irtovalaisimet. Tätä pehmeämpää valoa käytetään myös saunassa ja pesuhuoneessa mutta kylppärin ja vessan valaistus on vielä mietinnässä eli onko tuo viileämpi valo kuitenkin parempi meikkaukseen tai laitetaanko pieniin tiloihin myös kaksi eri valaistussysteemiä ettei illalla hampaita harjatessa tarvitse katsella itseä kovin kirkkaassa valaistuksessa? Yöllisistä käynneistä nyt puhumattakaan.Näistä lähtökohdista lähdimme sitten sijoittelemaan nauhoja sopiviin paikkoihin seinän vierustoihin ja katon alaslaskujen reunoille. Keittiöön tulee osin valon värin suhteen säädettäviä lednauhoja, sillä näitä valoja tarvitaan eri vuorokauden aikoina.

Seuraavaksi mietittiin tunnelma- ja iltaisin tarvittava valaistus ja sijoiteltiin spotit sen mukaisesti muutamien kiinteiden seinävalaisimien kera paikoilleen. Ja eihän tässäkään asiassa ilman ekselöintiä selvinnyt eli pohjapiirrosten lisäksi asia alkoi aueta parhaiten kun valaistusta katseli taulukon kautta, jossa on myös katkaisimet eli mitkä valot toimivat yhtäaikaa.

Spoteiksi bongasin tämän tyylisiä valaisimia yläkertaan mustina, ja alas valkoisina. Noita harrastetilaan tulevia standardispotteja lukuun ottamatta vaihtoehtoja yhdistää se, että valonlähde on vähän upotettu, jonka toivon estävän häikäisyä. Toimivatkohan niin?

Nämä Delta Lightin spotit olisivat myös erittäin hienoja, ja mallistossa on lisää kivoja valaisimia:


No sitten se ongelma, jossa ammattilaisen apu olisi tarpeen eli ulkovalaistuksen värilämpötila. Lähtökohtaisesti miellyttää ulkovalaistuksessa valkoinen valo, eritoten talvella se on kaunis. Paitsi ettei se sovi kynttilän valojen kanssa sekä ulko - ja sisävalojen väri saisi kuitenkin olla sama, ja iltaisinhan meille on nyt suunniteltu tuo 2700 K.  Onko helpoin ratkaisu laittaa se ulkovaloihin vai onnistuuko jotenkin tyylikkäästi valaista piha valkoisemmalla valolla ja itse talo keltaisemmalla?

Ps. täällä erinomaista perustietoa mm. värintoistosta ja valon määrän tarpeista Valaistussuunnitteluopas ja 2016 Lightguide

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...