lauantai 11. maaliskuuta 2017

Arkieteinen- kurarallin kukistaja?

Meille on suunniteltu toisen, alakerran sisäänkäynnin yhteyteen arkieteinen, jota kautta olisi ajateltu käynnin tapahtuvan ulkoiltaessa, pihahommista sekä harrastuksista tullessa. Lapset ovat pikkuhiljaa ohittamassa jo pahinta kuravaatekautta mutta se ralli korvautuu sitten enenevissä määrin märillä ja hikisillä urheiluvaatteilla. Arkieteisen kautta hoidetaan myös koirien ulkoilutus, joten täällä tarvitaan myös paikka remmeille, valjaille ja pyyhkeille. Ovelta pääsee etupihalle ja kadulle talon vierustaa meneviä portaita pitkin tai kiertämällä autotallin tien kautta, ja aika näyttää toimiiko tämäkään hyvältä tuntuva ajatus sitten käytännössä.

Sisäänkäynnin yhteyteen  seinälle tulee jonkinlainen, toivon mukaan tyylikäs naulakkosysteemi, jossa kaikilla on oma lokerikko. Eipähän tarvitse sitten kenenkään mussuttaa, että naulakko on tukittu toisten vaatteilla. Logiikka olisi siis jotain tällaista:

"Mudroom"-hakusanalla löytyy näitä eri ratkaisuja.
Alakerran sisäänkäynnistä pääsee suoraan kahdella pienellä seinäkkeellä rajattuun pyykinkäsittelytilaan, jossa on myös heti seinäkkeen vieressä kuivauskaappi. Sitä käytetään soveltaen sekä puhtaan, herkemmän pyykin kuivaukseen että taas märkien ulkovaatteiden kuivaukseen. Roisi ratkaisu toimi hyvin jo kahdessa edellisessä kodissa, joten toimme vanhan kaapin pesutornin kera mukanamme. Vaatii toki kaapin puhtaaksipyyhkäisyä silloin tällöin.

Alunperin sisäänkäynnin yhteyteen oli suunnitteilla myös seinäkkeillä suojattu kurapiste tai jopa oma pieni kurahuone mutta se olisi vienyt liikaa tilaa tuolta jo ajateltua ahtaampaan tilaan tungetulta pyykinkäsittelyltä ja kurapiste on nyt siirretty ulos ovensuuhun, jolloin se on käytettävissä toki vain pakkaskauden ulkopuolella. Mietimme myös suoraan oven eteen laitettavaa kurarallia ja vesipistettä, mutta se tuntui vähän riskaabelilta ratkaisulta pienten poikien kekseliäät mutta seuraamuksia pohtimattomat aivoitukset tuntien. Tuo kuranurkkauksen poisjäänti oli harmittava takaisku kahden karvaisen koiran taloudessa, sillä alunperin näin sisäänkäynnin yhteydessä sekä tilavan kurapisteen sekä suoran käynnin khh:n kautta varastotilaan mutta tähän (uskoakseni kuitenkin melko toimivaan ratkaisuun) on nyt tultu:
Sisääntulo naulakolle varatulla tilalla ja khh-tila
Ikkunaseinämällä on pesutorni ja vesipisteen yläpuolella varattu tilaa paitapuserorekille. Pesuaineet saa vetolaatikkoihin.  (kuvat Esan Levykaluste)

Ulkoseinämällä on kuivauskaappi ja likapyykin lajitteluun korit. Tasolla mahtunee viikaamaan pyykkejä. Jo tässä vaiheessa nähtävissä, että puhtaalle, lajittelua odottavalle pyykille ei ole mitään tilaa, ellei laiteta allaskaappiin koria tai pidetä sitä tässä tasolla muistuttamassa edessä olevasta työstä. 

Sisäänkäynti näyttää kyllä paperilla ahtaalta ja tätä tilaa pyöriteltiin myös kokonaan avonaisena, jolloin kaapistot olisivat kiertäneet seiniä ja tällöin oltaisiin se kurapiste saatu ovensuuhun. Se ratkaisu olisi kuitenkin vienyt pois kaappitilaa, jota tarvitaan, sillä tässä aulassa ja teknisessä tilassa on käytännössä pääosa talon varastotilasta. Ulkona löytyy kyllä sitten viileää varastotilaa. Eli pitäydyttiin arkkitehdin piirtämässä ratkaisussa, jossa pyykinpesulle on varattu tämä pisto talon päässä. Nämä toisiaan vastakkain sijaitsevat kaapistot tulevat (muista kiintokalusteista poiketen) kiiltävän valkoisena, kuten tilan koneetkin ovat. Kuivauskaapin vieressä, tason alla on kaksi kaappia, joiden sisällä on likapyykille neljä vetokoria. Hyväksi havaittu ratkaisu vanhasta kodista tämäkin. Vieläkö saisi perheen miesväen täysin ymmärtämään likapyykin lajittelulogiikkani eri koreihin.

Khh on se kohde, missä ei ole tarvetta (tai olisi, jos ei pitäisi säästää jossakin) panostaa ulkonäöllisiin seikkoihin, varsinkaan toimivuuden hinnalla, joten mennään varsin perinteisillä ratkaisuilla. Nämä kaapistot voisivat tulla vaikka Ikeasta mutta toistaiseksi tarjouksia vertaillessa ei hintaeroa juuri ole ollut, jos ottaa huomioon Ikean kaapistojen miestä/ naista syövän kokoamistyön. Toki jos omalle työlle, hermojen menetykselle ja sitä seuraavalle perheriidalle ei laske hintaa (ja kuka raksaaja nyt laskisi) jäävät Ikean kaapistot kustannusvertailussa muutamilla prosentinkymmenyksillä voitolle. Otamme nämä kuitenkin keittiö- ja wc-kaluste kilpailutuksemme voittajalta eli Esan Levykalusteelta, ja tästä kilpailutuksesta myöhemmin lisää keittiösaarekkeen yhteydessä (kyllä, se ongelma on nyt ratkaistu).

Tasomateriaali ja väri pitää vain päättää, olisiko se samaa tammea kuin vessoissakin vaiko esim. mustaa laminaattia vanerireunanauhoilla kosteusteknistä syistä. Lattiat ovat samaa harmaata isoa laattaa (paitsi jos ovat betonia...) kuin yläkerrassakin ja ratkaistavaksi ongelmaksi eteen tulee jossain vaiheessa allaskaapiston viemärin sijoittelu isojen laattojen kanssa. Toki tämän pienen nurkkauksen lattian voisi tehdä myös mosaiikilla.

Allaskaapin yläkaapit ovat korkealla, jotta saadaan oma tankopaikka paitapuseroiden yms. kuivatukseen ja silitysinspiraatiota odottamaan. Ehkäpä peräseinälle laitetaan vielä jonkinlainen lämmittämätön rättipatteri tai ulosvedettävä kuivausteline tuomaan lisätilaa pyykkien tai ulkovaatteiden kuivaukselle. Jos huone alkaa näyttää levottomalta (öhöm, se puhtaan pyykin vuori) tai koneiden äänet kuuluvat häiritsevästi, on tila suunniteltu niin, että voimme jälkikäteen asentaa liukuovet sulkemaan näkymät pois silmistä mutta se toki ahtauttaa tuota sisäänkäyntiä entisestään. Tämäkään ratkaisu ei olis ollut mahdollinen, jos kaapistot olisivat kiertäneet seinää. Ikkunaakin soviteltiin välitilaan luonnonvalon toiveissa mutta sen suomat näkymät olivat vähintäänkin kaksiset ja lisäksi se asettui hassusti ulkoseinälle ulkoportaiden alaosaan.

Pyykinpesutilan takana on tilava(hko) aula, jonne tulee lattiasta kattoon liukuovikaapistot sekä silityspiste liukuovien taakse, tämä piti huomioida siis sähkösuunnitelmassakin. Portaiden alle tulee myös pientä kiinteää säilytystilaa vaikkapa kauden urheiluvälineille. Aula toimii samalla myös pukutilana, joten saunan oven suuhun tulee naulakko (ja tilan salliessa penkki). Liukuovikaapin ovet voisi tehdä vaikka itse vanerista, tässä olisi yksi säästön paikka.

Tänne tilaanhan ei tule luonnovaloa kuin lasisesta ulko-ovesta, joten valaistus on mietitty tehokkaaksi himmennettävien (pukuhuonetoiminnon vuoksi) spottien ja sekä lednauhojen avulla

Tuohon ovensuuhun innovoitava siis tilava mutta ilmava naulakkosysteemi.


Päätettävää vielä siis:
  • naulakkokaapiston materiaali ja toteutus
  • liukuovikaapiston materiaali 
  • voiko koko lattian tehdä isolla laatalla
  • khh pöytätasomateriaali
  • onko välitila lasia 
  • betoniportaiden alaosan varastotilan toteutus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...