lauantai 25. helmikuuta 2017

Takka - kohti uusia pettymyksiä

Iso ja moderni tiiliverhoiltu takka olisi niin hieno.


Valitettavasti meidän takka on kompromissien tuotoksena tätä (miniatyyri) kaliiberia, joka lienee aiheuttaa vieraissa lohdutuksia, kuten : "Mutta, ainakin teillä on takka."Takan mitat ovat  800x800 mm ja korkeutta vielä arvotaan. Olisiko se tuollainen matala, jolloin päällä olisi tilaa muutamalle koriste-esineelle? Vai olisiko se ikkunoiden korkuinen eli 2900? Vai peräti kattoon asti muurattu?

Miltä tällainen pikkuinen takka näyttäisi tiiliverhoiltuna?

Pitäisikö koko takan taustaseinä tiiliverhoilla?

Takkahan sijaitsee kahden ikkunan välisellä seinällä. Pitäisikö uhrata vähän lattiatilaa, ja tehdäkin siitä esim.1200 -1500 syvä, jolloin tiilikin pääsisi oikeuksiin? Tällöin korkeus saisi kuitenkin olla maltillinen, kuten tässä alla olevassa mallissakin on.

Kuva Tulikiveltä.
Takka voisi kuitenkin aueta lasituksen suhteen kolmeen suuntaan:
Kuva Takkamaailma
Näyttää kuitenkin siltä, että tämä pitkä ja kapea takka tekee tiukkaa, jos olohuoneen päähän pitäisi saada nykyiset isot sohvakalusteet. HT Collectionin Clarat ovat jo 15 vuotta vanhat, uskolliset ja hyväkuntoiset ystävät, enkä niitä haluaisi vaihtaa kuin korkeintaan konjakinvärisiin nahkasohviin kaluston tullessa joskus tiensä päähän. Tilan suhteen tämä takka olisi mahtunut, jos olisimme ymmärtäneet sijoittaa sen arkkitehtikuvavaiheessa hieman lähemmäs keittiöpäätyä. Takka kannattaa siis suunnitella  jo tuolloin kerralla valmiiksi, ja viimeistään rakennesuunnitteluvaiheessa pitää tietää suurinpiirtein takan koko massoineen ja horminpaikkoineen, toki myös LVI-suunnitelmaa varten tarvitaan tuloilmaventtiilin paikka palamisilmaa varten sekä sähkösuunnitelmassa taas pitää tietää halutaanko takka vaikka valaista kohdevaloin.

Verhoilutiilissäkin on vaihtoehtoja niin värin kuin pintastruktuurin suhteen, on sileää ja rustiikkia ja käsinlyötyä. Me jatkamme keittiön ja ikkunakarmien mustaa linjaa täällä, ja valitsemme mustan tiilen. Rakennesuunnitelmissa jätetään vielä mahdollisuus tilanjakajatakalle, muutoin tulee tuo minitakka tiilitaustaseinälle.

Musta takka ja ikkunanpuitteet.
Kuva asuntomessut.fi/Villa Beauty

OPPITUNTI no 4: suunnittele takka  tarkoin jo arkkitehtisuunnitelmavaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...