perjantai 10. helmikuuta 2017

Rakentamisilmoitus- tuo laiminlyöntimaksun uhkainen urakka


Verohallinto vaatii tätä nykyä kotitalouksilta kaikista rakennusluvan alaisista töistä rakentamisilmoituksen, jonka voi tehdä joko sähköisesti tai paperilla. Tämä koskee siten myös esim. käyttötarkoituksen muutosta, ja olikin ennestään tuttu ilmoitus vanhan kodin remonttien vuoksi. Tarkempaa tietoa täältä: 

Ilmoitusta ei voi täydentää esimerkiksi kuukausittain vaan on tehtävä yksi yhteenveto ennen käyttöönottotarkistusta ja täydentävä ilmoitus sitten ennen loppukatselmusta.   Ilmoitukseen tarvitaan seuraavat tiedot työntekijöittäin tai urakoitsijoittain, ja se kattaa mm. suunnittelutyön. Jos laskulla on sekä materiaalia että työtä, voi ilmoittaa kuitenkin kokonaissumman.  Tiedot:

  • nimi ja henkilötunnus
  • rakennuskohteen tiedot (esimerkiksi kiinteistötunnus tai asunto-osakeyhtiön Y-tunnus)
  • työn suorittaneen yrityksen nimi ja Y-tunnus
  • itse palkkaamasi työntekijän nimi ja henkilötunnus
  • maksamasi suoritukset yrityksille tai palkat työntekijöillesi
  • työn aloitus- ja lopetuspäivämäärä

Asiaa ei siis ole tehty kovin helpoksi perusrakentajalle, joten edellisestä kerrasta viisastuneena katsoin parhaaksi perustaa budjettiexceliin taas yhden lokisivun, jonne listaan laskut tietoineen sitä mukaan, kun niitä saapuu maksettavaksi. Laskuillahan ei esimerkiksi usein näy työn alkamis- ja lopettamisajankohta, joten ne helpointa laittaa ylös (lyhyen) muistin aikana. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen katselmuksia, jotta Verohallinto ehtii lähettää todistuksen ilmoituksesta eli ilmoitusjakso kannattaa katkaista muutamaa viikkoa ennen sitä. Ja ilmoituksen tekemättä jättämisestähän voidaan sitten lätkäistä laiminlyöntimaksu.

Ymmärrän, että tällä pyritään kitkemään harmaata taloutta mutta ilmoituksessa on kuitenkin jopa tälläisen rehellisen rakentajan heti paikallistama porsaanreikä talkootyön muodossa eli mielellään näkisi jotain puoltavia laskelmia tämän ilmoituksen vaikutuksesta verotuloihin suhteessa käsittelykustannuksiin. Oman, rakennuttajan työn osuutta tässä kirjanpitotyössä unohtamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...