sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Pihasuunnittelun epäortodoksiset lähtökohdat

Aloitimme pihasuunnittelun samaan aikaan talon suunnittelun kanssa, lähinnä ruoppaussuunnitelman vauhdittamana mutta toki taka-ajatuksena on myös säästää vähän maatyökustannuksissa ja tehdä osa pihan pohjatöistä heti montun kaivuun yhteydessä, ainakin maanmuotoilun  ja maa-ainesten kuljettelun suhteen. Toiveikkaana odotan myös, että tontilta löytyy kaivettaessa kiviä, joita haluamme hyödyntää pihan pengerryksissä ostettavien muurikivien sijaan. Ainakin muutama isompi lohkare törröttää näkyvissä, mutta toivotaan ettei niitä ole räjäytettäväksi asti. 

Laitoin pihasuunnittelusta tarjouspyyntöä kolmelle taholle, joista kaksi vastasi. Kolmas, kunnan paikallinen yrittäjä ei palanut sähköpostiini, mikä oli vähän harmillista mutta en nyt nähnyt tarpeelliseksi perään soitella. Valitsimme sitten luonnollisesti hinnaltaan edullisimman toimijan, josta saimme kyllä myös suosituksiakin esim. arkkitehdiltämme. Suositukset ovat kyllä monessa rakentamispäätöksessä merkittävä tekijä, niiden painoarvo korreloi suoraan oman epävarmuuden kanssa...

Pihasuunnitelma tehtiin siis ensin ranta-alueelle, jotta pystyimme tosiaan ohjeistamaan ruoppausmassojen läjityspaikan sekä kaadattamaan puita massojen alta. Samalla kävimme puutarhurin kanssa läpi mitä muille rannan puille tehtiin, sillä rannalta löytyi niin pöpelikköä, koivikkoa kuin elämänsä päähän tullutta massiivista hopeapajua. Karsinnan jälkeen tulevan uimarannan tienoille jäi pari koivua riippumattopuuksi ja tontin toiseen päähän jäi toinen rykelmä koivuja, joille harvennettiin elintilaa. Tälle operaatiolle tarvittiin siis maisemointilupa kunnalta. Lisäksi tontin yläkulmaan rajalle jäänee yksi koivu ja viereen toinen.  Rakennusalueella on myös upeita, isoja petäjiä, joista ainakin yksi säästetään ja toinen saa vielä armonaikaa, kunnes nähdään tuleeko se suoraan parvekkeen eteen, jolloin se armo saattaa loppua lyhyeen. 

Teimme pihasuunnitelman pohjaksi, asemapiirustuksen lisäksi,  vastaavan tilasuunnitelman kuin talollekin, jonne listailimme toiveita ja laittelimme fiiliskuvia. Edellinen pihamme mitattiin hehtaareissa ja nyt kun mittayksikkönä ovat neliömetrit, tuntuu myös mahdolliselta saada tuleva piha tilallisesti ja eritoten puutarhahoidollisesti hallintaan; toinen pää pihasta ei enää räjähdä sillä aikaa, kun saat toisen pään hikipäissäsi vesuroitua. Edellisestä pihanhoitoprosessista oppineena toivon siis muutamia yhtenäisiä isoja istutusalueita ja pääsääntöisesti katteeella varusteltuja pensaita ja havuja (tosin katteeseen liittyen paikallinen tuholaistilanne eli etana- ja myyräkanta on vielä selvittämättä). Vähän saa olla joukossa sipulikukkia ja perennoja, kuten kurjenmiekkaa, kuunliljaa, keijunkukkaa, angervoja, kurjenpolvea, jättipoimulehteä ja ja ja... Kas tältä ne istutukset sitten joskus voisivat näyttää (tai ainakin unelmissani):

No, näiden lisäksi toiveissa on siis hiekkaranta ja yhtenäinen laituri- & terassialue rantaan sekä jokin ulkonuotiopaikka.  Vaikkapa jotain tällaista yksinkertaista:
No, oletettavasti vesi nousee pitkälle rannalle keväällä ja täytyy keksiä jokin kestävämpi ratkaisu.

Tarvitaan toki pelikenttää lapsille ja jonnekin se trampoliinimonsteri pitää piilottaa. Grillipaikka tulee luontevasti yläkerran parvekkeelle keittiön eteen, ja sinne tulee myös isompi ruokailupaikka. Parvekkeelle mahtuu myös ulkosohva ja riipputuoli etelänpuoleiselle sivulle.  Alakerran terassi tehdään vuolukivestä (en ole uskaltanut budjetoida tätä)  ja sinne löytyisi korituoli- ja sohvasetti saunan jälkeiseen jäädyttelyyn. Lisäksi meillä olisi vielä juuri ennen muuttotietoa teetetty siperianlehtikuusesta tehty moderni pirttipöytä penkkeineen, ja ehkä se setti selviäisi sitten ihan rannassa säiden armolla. Sattuneesta syystä noita ulkokalusteita löytyy joka lähtöön varastoituna, joten (epäoppikirjamainen) lähtökohta suunnittelulle oli luoda paikka kalusteille, joilla on jo jokin funktio, jota pihalla halutaan toteuttaa - kuten kahvikupillisen nauttiminen kesäaamussa sohvalla, grilli-illallinen vieraiden kera ison pöydän ääressä, eväsretki lasten kanssa rannan puupöydälle katettuna, saunajuoman siemailu korituolissa. Ehkä ei kuitenkaan ihan niin huono kulma suunnittelulle? 

Tilatoivelistalla on lisäksi uutuutena ulkoporeamme (voihan sen nyt ainakin piirtää johonkin) sekä toki pieni hyötypuutarha-alue muutamine marjapensaineen ja pienine kasvihuoneineen. Muuta, ei niin jännää mutta sitäkin oleellisempaa huomioitavaa olivat toki roska- ja pyöräkatoksen sijoittelu, pyykinkuivausteline, vieraspaikat, peräkärryn ja venetrailerin säilytys, ylipäänsä valaistus sekä kulkuväylät ja koko tontin koira-aitaus (josta lisää myöhemmin).  Näistä huomioitavista asioista löytyy hyvin tietoa netistä, myös pihasuunnittelua tarjoavien yritysten sivuilta. 

Haastavinta omalta kohdalta on oikeastaan pihan korkoerojen käsittely ja se oli tärkein syy suunnittelijan palkaamiseen, muutoin tuota pihaa olisi voinut uskaltaa jopa itse suunnitella. Toki myös odotukset olivat sen suhteen korkealla, että suunnittelija osaisi ehdottaa ratkaisuja, joita edes vuosia Viherpihaa ja puutarhakirjoja ahkerasti lukenut amatööri ei näe. 
Harvinaisen tyylikäs roskakatos?


4 kommenttia:

 1. Nuo havut on onneksi aika kestäviä tuholaisten suhteen. Pihka ei mykrille maistu. Pensaissa lähinnä lumipalloheisi ym sukulaisensa ovat kirvaherkkiä. Perennat kuulosti aika kestävältä setiltä, kuunliljoissa vain on ollut joillakin puutarhoilla semmosta tautia (jota en nyt nimeltä tietenkään muista) mutta listii tehokkaasti kaikki kuunliljat istutusalueelta. Niissä kannattaa siis olla tarkkana. Äiti on hortonomi, ja ite mietin puita työkseni niin helppoon ja kestävään yleensä pyritään meidän pihahommissa! :D

  VastaaPoista
 2. Lumipalloheisi on aivan ihana mutta itselläkin on kokemusta noista kirvoista, joten sitä ei enää uskalla laittaa. Pitääpä olla tosiaan tarkkana noiden kuunliljojen laadun kanssa. Värililjat ovat myös ihania mutta en jaksa taistelua liljakukkojen kanssa, ne taitavat ilmeisesti helposti siirtyä myös kuunliljoihin. Helppo ja kestävä on kyllä hyvä ohjenuora näissä kasvivalinnoissa, ja oikea kasvi oikeaan paikkaan!

  VastaaPoista
 3. Kiva roskakatos . Hieno havuryhmäkuvakin löytyi täältä. Nuotio olisi ihana...teille mahtuu ja ropisi varmasti rannalle :)

  VastaaPoista
 4. Noita ulkotulisijojakin on vaikka mitä kivoja, esim. Eva Sololla, jos ei ala ihan tulisijaa perustamaan. Sellainen ei varmasti paljon tilaa vie ja voi olla meidänkin ensimmäinen ratkaisu. Ja kyllä jo viherpeukaloa syyhyttää, olisi kiva päästä kunnon pihahommiin.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...