sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Köyhän miehen rimakatto suunnitteilla

Yläkerran katto olisi upea rimakattona. Olen kuitenkin antanut itseni ymmärtää, että se on melkoinen kustannuserä niin materiaalien kuin työn suhteen, pikkutarkkaa ja paljon työtä vaativana. Siksipä kai se niin hieno onkin, työläs käsityötaidon näyte eli ei taitaisi tältä kahden hengen työporukalta oikein luonnistua.

Köyhän miehen kompromissina ollaan mietitty harvalaudoitusta siten, että takaa vilkkuisi musta kangas. Tämä voisi tuoda samat akustiset ominaisuudet kuin tuo rimakatto, ja mikäli se ei toimi, voisi laittaa porraskuilun seinälle jonkun akustiikkatauluhärpäkkeen avuksi.

Vaneriakin olen pohtinut, se olisi upea mutta ei taitaisi akustiikkaongelmaa ratkaista näin äkkiseltään ajatellen, tai mistä sen tietää ja kuka? 

Lautakaton väriksi ollaan jo lähes 100 %:n varmuudella kuitenkin valittu kuultoruskea eli katto voisi silloin jatkua samanlaisena parvekkeellakin. Puunväri toisi vähän lämpöä mustan, harmaan ja valkoisen joukkoon.

Sinänsähän tämä on koomista, että edellisen talon remontissa vietin tunnin jos toisenkin maalaamassa niska vinossa ja maalinroiskeet naamassa (kylläkin paneeli)lautakattoa valkoiseksi ja olin lopputulokseen oikein tyytyväinen...

En ole tuollaista harvalautakattoa puisena nähnyt missään sisätiloissa, joten kaikki hienous jää nyt omien kuvitelmien varaan, joiden inspiraationa ovat toimineet alla olevat kuvat, lähinnä värimaailman suhteen. 
Kuva: trendir.com, habitusliving..com, feedly.com, remodelista.com

Alakerran katto on vielä mietinnässä. Siellähän huonekorkeus on yläkertaan verrattuna puolisen metriä vähemmän, osin enemmänkin alaslaskujen osalta. Lisäksi tilat varmasti kaipaavat kaikilla tunnetuilla sisustuskikoilla luotua valoa. 

Kyllä tässä mennään kohti valkoiseksi maalattua gyprocia ja lisäksi pitää selvittää voisiko ontelolaatan pohjan vain käsitellä jotenkin tyylikkäästi valkoiseksi vai uhkaako tulevaisuudessa laatan pintaan mahdollisesti ilmestyvien halkeamien armeija mielenrauhaa. Harrastehuoneen tilassa voisi miettiä myös kattoon laitettavia akustiikkalevyjä, sillä siellä katsellaan elokuvia ja tehdään töitä. 

Joka tapauksessa, johan alkaa nämä pinta-asiatkin olla pikkuhiljaa suunnitelmien suhteen (ehkä vielä isossa) hanskassa, vaikka talolle ei ole vielä monttua kaivettu. 

Kattomateriaalitietoa on kuitenkin tarvittu jo esim. valaistusuunnitelman teon yhteydessä, että ei tässä silti etuajassa olla. Ilmeisesti suunnittelun suhteen ei missään asiassa voi olla liian aikaisessa, sen verran yksityiskohtaisiin kysymyksiin tässä on jo joutunut ottamaan kantaa. 

5 kommenttia:

 1. Meillä oli edellisessä talossa katot (ylä- ja alakerrasta) jätetty ontelopinnalle, päältä vain ruiskurapattu. Jätimme ontelovälien syvennykset "näkyviin", jotta mahdolliset halkeamat jäisi rakoon, tosin kolmen vuoden asumisen aikana en sellaisia nähnyt. Kuvia voit käydä vilkaisemassa blogista http://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/01/kurkistus-menneeseen-ja-tulevaan.html

  mukavaa löytää uusi blogi seurattavaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja tervetuloa seuramaan meidän blogia! Ja minäpäs alan seurailla teidän konkarirakentajien blogia myös, sillä pikavilaisullakin tuli heti monta uutta ajatusta mieleen, kuten "mitä jos sittenkin betonilattia" :) Nyt kun olisi juuri se sukat puhkikuluttava laatta suunnitteilla...
   Teidän kuvissa tuo rapattu ontelolaattakatto näyttää kyllä tosi hyvältä (niin kuin vanhat talonne)ja meillä onkin tässä vuokrakämpässä osa kattoa sileäksi maalattua laattaa, ja hyvältä sekin näyttää eikä railoja näy siinäkään. Täytyy laittaa vakavaan harkintaan alakertaan, ainakin koskien lasten huoneita ja keskustella vielä sähkösuunnittelijan kanssa mitä se tarkoittaa (pikavauhtia loppuviikosta...) suunnitellun valaistuksen suhteen.

   Poista
  2. jos jostain haluat lisätietoa tai kuvia niin laita mailia :)

   Poista
  3. ...ja jos vielä laattaa mietitte, niin ottakaa vaihtoehdoista isoja mallilaattoja kotiin ja asetelkaa ne vaikka keittiöön lieden eteen (tai joku muu paikka missä eniten seisotte) sekä ovensuuhun, nopeasti siinä saa tuntumaa onko liian liukas, karhea tai jättääkö kenkien tai koiran anturoiden mukana sisään kulkeutuva hiekoitussepeli naarmuja :)

   Poista
 2. Hyvä vinkki, näin pitää tehdä! Nyt on tuolla yhdellä pikkupalalla yritetty tehdä noita liukutestejä, vähän jää arvailujen varaan.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...