keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Unelmat kohtaavat talousrealismin


Projektin aloitusvaiheessa arkkitehtisuunnitelman pohjaksi olimme keränneet listaa, kuvausta ja kuviakin tilatarpeista ja toiveista eli tehneet yhdenlaista tilasuunnitelmaa.
Niitähän toiveita oli:
 • se edellisessä kappaleessa jo mainitettu, lasitetulla terassilla taloon yhdistetty saunasiipi, jonka katolla terassi. Sinne tupaan laitettaisiin vieraat ja siellä vietettäisiin viikonloppuja tunnelmallisesti puusaunaa lämmittäen.
 • autotalli yhdelle tai kahdelle autolle.
 • no neljä makuuhuonetta, joista yksi voisi olla siellä saunasiivessä ja toimia vierashuoneen lisäksi etätyöpisteenä ja peli- & elokuvahuoneena lapsille (ja isälle).
 • kodihoitohuone suoralla käynnillä ulos ja kurapisteellä varustettuna.
 • kodinhoitohuoneesta myös suora käynti isoon vaatehuonetilaan, jossa säilötään urheiluvälineet ja -vaatteet, liinavaatteet ynnä muut jatkuvasti tarvittavat roinat.
 • avokeittiö + olohuoneyhdistelmä isoilla maisemaikkunoilla.
 • päämakuuhuoneesta käynti kylppäriin ja vaatehuoneeseen.
 • tulevien teinien makuuhuoneet selkeästi erillisenä aikuisten buduaarista.
 • amerikkalainen innovaatio elikäs keittiöön pantry (suom. ruokakomero), jonne säilötään konmarityyliin kuivaruuat, koiranruokakipot, kahvinkeittimet yms. tekniset härvelit, joita ei pöydillä halua nähdä.
 • ystävien kodista kopioitu pieni vaatehuone eteiskaappien sijaan suoraan sisäänkäynnin vieressä.
 • ja iso parveke kiertämään taloa rannan ja etelän suunnalta, tänne tulisi grillauspaikka, ruokailutila, sohvaa ja riipputuolia.  
Näitähän ajatuksia oli sitten väyrystelty pitkin syksyä jo talotoimittajien kanssa, ja meillä olikin itsellä jo selkeä kuva pohjaratkaisusta. Annoimme kuitenkin arkkitehti Tolmuselle vapaat kädet esittää suunnitelmia ja saimme kolme hyvää versiota. Näistä sitten valikoitui tuskallisen harkinnan jälkeen yksi vaihtoehto, jota työstettiin eteenpäin Maijan ideoiden ja meidän ajatusten pohjilta.

Kunnan alueelle tehty kaava asettaa myös omat suunnittelurajoituksensa eli talossa pitäisi olla harjakatto ja sen pitäisi olla puuverhoiltu sekä soveltua ulkoväritykseltään ympäröivään talokantaan (mitä se sitten tarkoittaakaan; lähinaapurissa on keltaisia ja harmaita kartanotyylisiä rakennuksia). Meillä oli visioissa musta pulpettikattoinen moderni talo, joten lähtökohdat arkkitehtityölle suhteessa kaavamääräyksiin olivat vähintäänkin haastavat.


Pinterestistä (tuosta visuaalisesta aikasyöpöstä) kaapattua materiaalia ideoinnin lähtökohdaksi.Ensimmäisten arkkitehtiversioiden kohdalla kuitenkin jouduimme jo toteamaan, että budjettisyistä ainakin se saunasiipi ja autotalli jäävät pois, ja talostakin tulee juuri niin pieni kuin on tarpeellista. Parvekkeesta tällä näköalatontilla emme kuitenkaan halunneet luopua vaikka projektipäällikkö kyseenalaistikin sen käyttötiheyden. Siellä nyt sitten kuitenkin tullaan tulevaisuudessa istumaan kaikki kesäillat, oletettavasti sateessa ja hyttystensyötävänä, puoliraakaa grillimakkaraa mutustellen ja lapsille kaukokomennuksia kiljuen. Puolustukseksi tälle kustannuserälle on kerrottava, että vanhassa kodissamme oli myös iso terassi, ja se toimi kuin toimikin niin sanotusti toisena olohuoneena kesäisin.

Projektipäällikkömme on tehnyt kustannusarviot ja hyvänä kättäpidempänä mittarina näyttäisi toimivan kaava 2000 eur * kerrosneliö (sisältäen siis katoksen/tallin neliöt), kun pääsääntoisesti rakennutetaan, eikä tehdä itse. Jos taas tekisi itse pitkälle kaikki voisi säästöä saada budjetin pohjalta arvioiden muutama sata euroa per kerrosneliö. Näistähän liikkuu erilaisia arvioita, ja tässä yksi. 


2 kommenttia:

 1. Tuli pantry/ruokakomerosta mieleen tämä aamiaiskaappi, joka on kai nyt trendikäs
  http://talopihkala.blogspot.fi/2016/10/aamiaiskaapista-our-breakfast-cabinet.html#.WIEIcJIVqGg

  VastaaPoista
 2. Kyllä, meillä olikin vähän tuollainen vanhassa kodissa, se oli tason päällä kulmassa ja siellä oli myös mm. yleiskone jemmassa mutta helposti käyttöön otettavissa. Tulikin käytettyä sitä sitten. Oli siis oikein kätevä. Nyt siis oikeastaan laajennetaan tuo aamiaiskaappikonsepti kokonaiseksi komeroksi.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...