keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Talo suunnitellaan tontille

Oman arkkitehdin käytössä suhteessa talotehtaan arkkitehtiin on sekin ilo, että hän paneutuu tonttiin ja sen mahdollisuuksiin sekä rajoituksiin selvästi aivan toisenlaisella intensiteetillä kuin oman firman ratkaisuja myyvä talotehdas.

Meillä oli toiveissa, että talo istutettaisiin tontille siten, että rannan ja etelän puolelle jäisi iso piha-alue ja taas kadulle päin minimoitaisiin pihankäyttö. Tässä kohtaa tonttia taas sattui olemaan rinne, muutoin tontti on rannan puolelta melko tasaista. Tähän sitten lähdettiin istuttamaan taloa siten, että pääsisäänkäynti tulisi maantasolle ja siellä olisivat oleskelutilat ja tilarajoituksista johtuen yksi makuuhuone eli sehän olisi sitten tulevaisuudessa aikuisten valtakunta teinien mellastaessa kellarissa ja saapuessa vain yläkertaan tankkaamaan itseään.

Vaihtoehtoisesti kovien maatöiden jälkeen olisi voinut olla myös mahdollista tasoittaa tontti ja rakentaa vaikkapa yksitasoinen talo. Alkuperäinen unelmahan haahuili jossain atriumtalon ja L-muotoisen talon tienoilla. Näimme tässä rinteessä kuitenkin mahdollisuuden joskus rinnetalossa asuneena ja tällaiset alla olevat suunnitelmat siitä syntyivät. Tontin ostovaiheessa vastaava mestari oli jo erittäin hyvänä apuna kommentoidessaan tontin mahdollisuuksia ja parasta talon sijoituspaikkaa, joten emme käyttäneet enempää turhaa aikaa atriumtalojen pohtimiseen.


Tontilla sijaitsee ennestään pari-kolme vuosikymmentä vanha mutta hyväkuntoinen hirsimökki, pieni rantasauna ja venevaja, jotka kaikki ovat kunnostuskelpoisia. Tällä suunnitelmalla ne saatiin jätettyä tontille ja hirsimökistä saadaan hyvin paljon tarvittua varastotilaa. Tässä vaiheessa oli myös maaperätutkimus tehty ja perustamistapalausunto näytti siltä ettei paalutukselle olisi tarvetta. Rantaa kohti mennessä olisi mahdollisuus voinut lisääntyä. Maaperätutkimukset kilpailutettiin paikallisilla eli pirkanmaalaisilla toimijoilla ja hintahaitari oli todella leveä ja toistaalta sisältökin vaihteli. Sopivan tekijän valinnassa ja tarjousten haarukoinnissa auttoi jälleen projektipäällikkömme. Päädyimme itse teettämään sen TähtiRanta Infra Oy:llä. Tämä maaperätutkimuksen teettäminenkin on mielenkiintoinen noidankehä, jota rakennusamatööri kummasteli hiljaa mielessään. Sitä tehdessä pitää talon sijainti olla jo melko tarkkaan tiedossa mutta toisaalta itse tutkimustuloksethan voivat sitten muuttaa talosuunnitelmat ihan toisenlaisiksi, esimerkiksi paalutuksen tarve voi saada harkitsemaan kaksikerroksista taloa yksikerroksisen sijaan.

Kaikki kuvat Arkkitehtuuritoimisto Taso Oy


Tässä kohtaa alkaa jo talon ulkonäkökin hahmottua. Kunnan vaatima puuverhoilu on vahvasti esillä ja sitä vatvottiin tehtäväksi pitkittäin tai poikittain. Kummatkin vaikuttivat kovasti talon luonteeseen. Lopulta päädyimme pystylaudoitukseen, koska tällöin ei tarvitse miettiä kulmalistojen naamiointeja ja onhan se nyt vaan raikkaan näköinen vuosikymmenien vaakalaudoitusaikakauden jälkeen. Jonkin verran näitä jo näkeekin, esim. "lato"-mallisten talojen yhteydessä.

Katon suhteen arkkitehtimme sai erinomaisen ajatuksen, eli meidän ideoima epäsymmetrinen harja käännettiin vielä tavanomaisesta toisinpäin, jolloin suorakaiteen muotoisesta talosta tuli neliskanttinen parvekkeiden kera. Tämä mahdollisti nyt myös tuon parvekkeen kattamisen kokonaan sekä meidän toivomien ja Honkatalojen Pikonlinna-malliston inspiroimien verhoiltujen parvekekulmaratkaisujen käytön. Ulkoasu tulikin pientä hienosäätöä vaille valmiiksi toisella luonnoskierroksella, joten illan tunnit ja seuraavat luonnoskierrokset käytettiin sisätilojen ratkaisujen pyörittelyyn. Arkkitehtiluonnoksia oli meillä sovittu rajattu määrä -neljä - joka tuntui pelottavan vähältä omaan päättämättömyyteen nähden ja eritoten ottaen huomioon rakentaneiden tuttavien neuvot suunnitella kaikki asiat huolellisesti ettei sitten tarvitse harmitella talon valmistuttua omia virheitä... Näiden luonnoskierrosten määrään kannattaa sopimuksessa kiinnittää huomiota vaikka olisi vahva visio talosta.

Seuraavaksi olikin sitten aika selvitellä itse runkoratkaisuja eli mitä talotoimittajat tarjoavat tuosta yläkerrasta. Kellarikerroksen materiaaliksi oli jo valikoitunut Lammin kivi. Lisäksi pyöriteltiin vielä viimeisiä muutoksia pohjapiirustuksiin. Teimmekin ennen viimeisiä arkkitehtikuvia vielä välibudjetin eli alustavasti kilpailutettiin jo runkoa, maatöitä, suunnittelua, tarkisteltiin liittymähintoja jne. Tämän tehtävän hoiti projektipäällikkömme.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...