sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Portaista päänvaivaa

Portaissa on liikaa vaihtoehtoja

Alustavasti näiden seinän vierustaa pitkin laskeutuvien portaiden materiaaliksi on suunniteltu betonia, jolloin on mahdollista ottaa valmis Elemento-elementti Lammin kautta, tai säästää hieman ja valaa portaat paikan päällä, joka toisi taas vähän pelivaraa toteutuksessa. Kiinteät betoniportaat mahdollistaisivat myös niiden alaosan käyttämistä pienenä umpinaisena varastotilana (koska johonkinhan taloudessa tulevaisuudessa löytyvät koko 45:n hokkarit, monot, nappulakengät ja lenkkarit kolmena eri sarjana on jemmattava)  -mikä toisaalta tukkeuttaa vähän tuota aulatilaa noin niinkuin visuaalisessa mielessä. Betoniportaat olisivat myös äänettömät eli tulevat teinit voisivat alakerrasta hiippailla hiljaa vaikka jääkaapille yöllä (yöjuoksullehan ne pääsisivät joka tapauksessa jo khh:n ovesta...)

Betoniportaiden kohdalla jäisi sitten oikeastaan kaksi isompaa päätettävää asiaa:
  • kaiteet
  • portaiden pinnoitus
Kaiteissa on saatu rajattua kuitenkin jo kaksi vaihtoehtoa, joko tuo alimpana olevan puuporraskuvan musta metallipinnakaide, joka jatkuisi yläkertaan asti kuilua ympäröivänä kaiteena tai  alla olevien kuvien tyylinen tamminen puurimoitusratkaisu tuohon alakertaan portaiden ja katon väliin, jolloin taas yläkerrassa pidettäisiin arkkitehtikuviin piirretty simppeli lasikaide kuilun ympärillä. Lapsi- ja koiraperheen näkökulmasta tämä jälkimmäinen olisi se eniten siivousta aiheuttava vaihtoehto. Näen jo koiravanhuksen istumassa nenä kiinni lasissa ja hartaasti tuumimassa kannattaako tuonne alakertaan nyt lähteä, kuin myös lasten rasvaiset sormenjäljet lasin yläosassa. Metallipinnakaide taas saattaa vaatia (pystykaiteiden harmoniaa häiritsevän..) vaakatuen alakerran korkean kaiteen kohdalle, ja sitä pitää vielä selvittää. Pinnojen muuttaminen lattaraudaksi ratkaisisi ongelman mutta muuttaisi myös tyylin.   

Ideakuvat pinterestistä.

Kuva forwoodart.com
Kuva Berschneider

Betoniportaathan voi pinnoittaa monella materiaalilla: laatalla, puulla, parketilla, tekstiilimatolla tai vaikka kolikkokumimatolla (olisko hieno, ei luistaisi!) Tällä hetkellä vahvoilla olisi ihan vaan tekstiilimatto,  jopa mustana mutta kaikki liittyy kaikkeen eli mitä valintoja nyt sitten tehdään keittiöön tai vaikka noiden kaiteiden suhteen. Matto ei varmaan olisi kovin kallis tai liukas (vai onko?) eli hupenevaa budjettia suosiva sekä koirillekin turvallinen mutta millainen pölyn kerääjä se liekään ja kuka sen sitten imuroi kaksi kertaa viikossa? En ainakaan minä eikä robotti-imurimme Niilo Perhana.

No sittenhän  olisivat puu-metalliportaat, kuten tässä alla olevassa myös pinterestistä poimitussa kuvassa. Nämähän olisivat betoniportaisiin verrattuna selkeästi enemmän myös sisustuselementti, jotka toisivat lämpöä muuten karuun porraskuiluun ja alakerran aulaan. Ne olisivat myös ilmavat ja tällöin taas tuossa alaosassa, jonka korkeimmassa kohdassa on siis ovi pesuhuoneeseen,  voisi olla penkki ja naulakko saunaan menijöille mutta alla ei voisi oikein varastoida mitään. Ja takalistoni lapsuudenmuistojen mukaan ne ovat ikävä kyllä liukkaat...

Kuva fancycribs.comKummastakin vaihtoehdosta on nyt laitettu hintakyselyjä liikeelle ja jatketaan päätöksen tekoa, kun kustannuspuoli selkenee. Epäilemättä tässä asiassa päätöksenteossa kustannuskriteeri tulee saamaan vahvan painoarvon.

2 kommenttia:

  1. Ilmavista portaista menee kaikki pöly, hiekka ja koirankarvat läpi (ja sitä jotenkin portaiden kohdalla tuntuu kerääntyvän), joten se siitä säilytystilasta. On kokeiltu.

    VastaaPoista
  2. Äh, kiitos, hyvä pointti! Näinhän se on, kun muistelee sitä yhtä edellistä kotia, portaiden alla oli aina kauhea pölypesäke...

    VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...