torstai 19. tammikuuta 2017

Mitä se hengittävä rakenne oikein tarkoittaa?

Runkomateriaalin valinnasta ja kilpailutuksesta tarkemmin

Suunnitelmien täsmennyttyä projektipäällikkömme ja arkkitehtimme halusivat siis kilpailuttaa rungon ennen lopullisia rakennuslupapiirustuksia. Näin kuvat saataisiin piirrettyä heti oikealla mitoituksella, joten edessä oli hyvin nopeasti runkomateriaalin ja toimittajan valinta.

Yhtäkkiä alkoikin sitten tapahtua jo kaikenlaista konkreettista. 

Rakentamaan lähtiessä ajatuksemme oli siis tehdä joko moderni hirsitalo tai ekopuutalo, ennen kaikkea hengittävyyden vuoksi mutta toki myös modernin hirsitalon ulkonäkö viehätti kovasti.

Asuimme aikaisemmin muovivuoratussa puutalossa ja kaikki pidemmät, ilmanvaihdon sulkevat sähkökatkokset aiheuttivat heti henkisen ahdistuskohtauksen ilman riittävyydestä ja laadusta muovipussitalossa....no itse asiassa tähänhän ei ole millään runkomateriaalilla ratkaisua vaan ratkaisu löytyisi painovoimaisesta ilmanvaihdosta. 

Tutkailin kuitenkin tätä muodikasta konseptia; talon hengittävyyttä eli itse asiassa seinärakenteen kykyä siirtää kosteutta sisään ja ulos tarpeen mukaan sekä hirsitalon että ekopuutalon näkökulmasta.

Vaaka kallistui välillä hirteen, välillä ekopuurakenteeseen eli ekovilla- tai selluvillavuoraukseen riippuen kenen asiantuntijan kanssa aiheesta puhui.

Lamellihirsi kun on liimapuutuote eli se rakennetaan liimaamalla puuta yhteen mikä herätti kysymyksiä hirren hengittävyydestä. Toisaalta taas hengittävyyteen riittää Panu Kailan (jonka kirjoituksia suosittelen kaikille) mukaan muutama senttimetri hirsimateriaalia, jolloin liimasaumalla ei olisi merkitystä.

Hengittävyydellähän tarkoitetaan loppujen lopuksi vain sisäilman laatua lähinnä miellyttävällä ilmankosteudella arvioituna.

Mikäli taas haluttaisiin todella panostaa homeriskittömään terveeseen rakenteeseen, vaikutti pintapuolisten selvitysten perusteella siltä, että paras ratkaisu olisikin painovoimaisella ilmanvaihdolla varusteltu täystiilitalo ja se olisi sitten vaatinut jo aivan toisen tontin ja/tai oletettavasti melkoisen väännön kunnan rakennusvalvonnan kanssa.

Homehtumisen estoonhan taas vaikkapa vesivahinkotapauksissa tarvitaan itsestään palautuva materiaali eli ilmanvaihdon on toimittava rakenteissa siten, että materiaalit pääsevät tuulettumaan ja kosteus kuivumaan.

Kustannusten näkökulmasta taas hirsitalo ja paikallaan eristetty precut puutalo asettuvat, rakennusamatöörin  taas täysin yllättäen, samalle tasolle. Eristevillojen puhallus on ilmeisesti merkittävä kustannuserä. 

Tässä vaiheessa siis koko hengittävyys alkoi tuntua eräänlaiselta hypetykseltä tällaisen periaatteettoman perusrakentajan näkökulmasta, ja sama lopputulema vaikutti olevan saavutettavissa  myös muilla rakenteilla, kuten kivellä.

Talon kellarihan oli tulossa Lammin valuharkoista, joten syntyi ajatus tehdä koko runko samasta harkosta. Tällöin runko ei koostuisi (kattorakenteita lukuunottamatta) erilaisista ja eri lailla elävistä materiaaleista ja runkorakenne oli helppo ymmärtää myös rakennusamatöörin tietämyksellä. Kivirungon puolesta puhui toki myös paloturvallisuus sekä mahdollinen korkeampi jälleenmyyntiarvo.

Päätimme siten kilpailuttaa yläkerran myös harkoista muurattuina. 

Tarjouspyynnöt lähetimme ekopuurakenteisesta elementistä, precutista, hirrestä sekä näistä kivistä. Tarjoukset pyydettiin vesikattoon asti, sisältäen autokatoksen sekä urakan eriteltynä.

Lopputulos yllätti sillä hintaeroa ei budjetinlaskennan jälkeen juuri ollut, jolloin harkon valinta koko rungon materiaaliksi oli lopulta helppo. Autokatos päätettiin kuitenkin tehdä puurunkoisena, sillä harkko ei tuonut sen kohdalla lisäarvoa, varsinkaan kun puuverhoilu olisi oletettavasti vaadittu kadun suuntaan.

Toki kaupan väännössä auttoivat varmasti projektipäällikkömme hyvät kontaktit sekä Lammilla ollut talvitarjous mutta mahdollisesti myös runkoratkaisun sopivuus juuri kivelle, sillä puutalotoimittajalta tuli hieman valituksia rungon hankaluudesta.

Lopputulema oli siis se, että kivirunkoinen talo oli tällaisessa räätälöidyssä rinnetalossa täysin kilpailukykyinen vaihtoehto.

Tässä vaiheessa ei enää tehty laskelmia sille vaihtoehdolle, että olisimme tehneet massiiviset maatyöt ja istuttaneet pakettitalon tontille vaan tämä suunniteltu ratkaisu tuntui juuri oikealta perheemme tarpeisiin nähden.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...