maanantai 30. tammikuuta 2017

LVI-suunnittelu, kuinka tyhmäksi voi tuntea itsensä...


LVI-suunnittelun myötä olemme saaneet eteemme kommentoitavaksi nipun suunnitelmia, joita kohtaan ymmärrys kasvaa jokaisella lukukerralla hieman lisää mutta ei kuitenkaan tule yltämään sille tasolle, että olisi itsellä yhtään varma tunne siitä mitä edestään tulee löytämään. Harvemmin tuntee itseään yhtä tietämättömäksi, kuin näitä viivoja ja palleroita killittäessä. Prosessi on sinällään edennyt hyvin, lähetimme LVI-suunnittelijalle lähtötietoja, ja sitten onkin kommentoitu ja kyselty puolin ja toisin sähköpostin välityksellä. Suunnitelmia ovat kommentoineet toki myös pääsuunnittelija sekä projektipäällikkö/ vastaava mestari kuin myös rakennesuunnittelija mutta mehän näiden ratkaisujen kanssa lopulta eletään. 

Tässä vaiheessa meillä on pitänyt olla jo tiedossa mm. seuraavat asiat (joista osassa on mieli muuttunut viikon sisällä kahdesti):

 • kiintokalusteiden paikat vs. vesi ja viemäritarpeet
 • lieden paikka ja tuulettimen tyyppi: katto/pöytätaso, aktiivihiilisuodatin vai osa ilmanvaihtoa...
 • suihkujen viemärityypit: normaalit vai Unidrain- tai vastaavat budjetinvenyttäjät (valittiin nämä vaikka vielä ihmetellään laattakokoja, oi miksi?)
 • wc-istuinten tyypit: seinä- vai lattiamallit (ensimmäinen, koska miesvaltainen talous...)
 • rättipatteritarpeet: kaksi kappaletta pesutiloissa kytketään nyt lattiavesikiertoon mutta askarruttaa lämpö kesällä?  
 • ulkovesipisteiden paikat ja viemäritarpeet: esim. kurapiste tuleekin ulos
 • autokatoksen / tallin viemäröintitarpeet, varautuminen katoksen evoluutioon talliksi otettava huomioon
 • lämmityssysteemi ja kojeiden paikat, lisäboilerin tilantarve
 • maakylmäjärjestelmä: katto-vai seinäkonvektori vaiko kytköksissä ilmanvaihtoon
 • keskuspölyimuri: kyllä vai ei, ja rasioiden paikat vs. johdon pituus: ei tule,  en vaan tykkää letkuhärdellistä
 • sähkötaulun paikka
 • saunasiipioptioon varautuminen tulpatulla viemärihaaroituksella
Lisäksi näyttäisi olevan muitakin asioita, jotka olisi hyvä ymmärtää mutta joista nyt ammattilaiset käyvät keskenään keskustelua, kuten esimerkiksi sadevesirännit ja terassin vedenpoisto (ainoa antamani ohjeistus on, että voisiko ne putket vetää puurakenteiden piilossa katolta alas.) 

Tässä vaiheessa pitäisi olla nyt silmä kovana ettei tule hassuja yllätyksiä vastaan (kuten ilmanvaihtoventtiili kaapiston kohdalla) mutta niin vaan tulee oma ymmärrys vastaan. Esimerkiksi nyt sitten ilmanvaihtoputkien vedot alakerran lattiasta yläkerran kattoon, johonkinhan ne pitää laittaa ja tulevat syömään sitten tässä tapauksessa muutenkin vähäistä vaatehuone- ja komerotilaa. Jonka johdosta piti suunnitella tässä vaiheessa jo, sopivatko esim. ruokakomeroon sinne suunnitellut hyllyt ja mahtuuko vaaterekit (no sopii mutta ei niin kuin omissa alkuperäisissä kuvitelmissa). Lisäksi tulee koteloitavaa kattoon johtuen suunnitellusta liesituulettimesta, joka tulee saareketasoon. Rakennussäädöksistä johtuen liesituulettimen hormi pitää vetää yläkaton kautta ulos. Tämä tarkoittaa sitä, että hormi vedetään ensin keittiön lattiasta alapohjan läpi alakerran harrastetilan kattoon, ja sitä pitkin taas alapohjan läpi ruokakomeroon ja sieltä sitten katon kautta ulos. Tässä vaiheessa sitä alkoi miettiä muita vaihtoehtoja, kuten  aktiivihiilisuodatin (no ei taida olla paras ratkaisu tehon suhteen), alas laskettu katto (peittää suoraan näkymät sisääntullessa), lieden ja vesipisteen vaihto (likaiset astiat koko ajan saarekkeella näkyvissä, oh no).... Päädymme sitten laittamaan harrastetilan kattoon kanttikanavaa ja ehkäpä siellä voisi tehdä alaslasketun katonkin akustiikkalevyillä.  


LVI-suunnitelmat korreloivat inhorealistisesti budjetin kanssa. Näillä ratkaisuilla, kuten tasosta nouseva liesituuletin, seinäwc:t, Unidrain-viemärit ja rättipatterit saatiin pari lisäkulua aikaan, jotka pitäisi sitten taas kiriä jossain toisessa päässä pois ettei budjetti ylity jo suunnitelmavaiheessa (sitähän on nähty mitä sille toteutumisvaiheessa käy, pienemmissäkin kohteissa kuin Länsimetro). Tämä tarkoittanee siis tiukkaa keskustelua itsensä sekä toimittajien kanssa koskien mm. ikkunaratkaisuja (lasketaanko säästöksi, kun heti jätettiin lasiliukovet pois) ja kiintokalusteita (khh:een ovet ja tasot eivät tarvitse tosiaan olla näyttävimmästä päästä) sekä lattiamateriaaleista (löytyisikö vielä samantyyppistä laattaa edullisemmin jostain). Nämä nyt esimerkkeinä kohteista, joista itse ymmärtää säästöä löytyvän. 

OPPITUNTI nro 3: ota jo talon arkkitehtisuunnittelussa tilojen käytössä huomioon (erityisesti pystysuuntaisten) putkistojen kulku ja niiden tilantarve.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...