perjantai 20. tammikuuta 2017

Joko sitä pitää keittiötä suunnitella?

Kiintokalustesuunnittelun ajankohta yllätti rakennusamatöörin. Käytännössä rakennuslupaa jätettäessä oli jo oltava selkeä kuva kalusteiden paikoista, sillä seuraavaksi alkoi lvi-suunnittelu. Keittiö, khh ja wc:t olivat itse asiassa aika nopeasti hahmoteltu lvi-suunnittelun mahdollistavaan tasoon sekä tarjouskyselykuntoon, koska muutama keittiö ja vessa on jo tullut suunniteltua tähän astisen elämän aikana ja oli omasta mielestä mielikuva hyvin toimivasta järjestelystä. Siitä myöhemmin, sillä kyllähän tämä kalusteiden ulkonäkö on niin paljon tärkeämpi mielenkiintoisempi aihealue.

Kiitokset nettimaailman tätä nykyä ei ensimmäisessä vaiheessa tarjouskyselyjä tarvinnut ahteria nostaa sohvalta liikkeiden suuntaan vaan suunnitelmia ja ensimmäisiä kilpailutuksia pystyi pitkälti tekemään netissä surfaten. Ikean kalusteohjelmalla sai tehtyä hyvin ensimmäiset luonnokset, huolimatta käyttöliittymän kurjuudesta, ja lähetettyä ne kalusteliikkeiden riesaksi tarjouspyynnön kera. Useimmat ovatkin tarjonneet vaikka ovat jupisseet tehtävän hankaluudesta, kun emme paikan päällä käy läpi sisältöä.
Näin on kuitenkin saatu rakennusbudjettiin tarkennusta ja hieman eroja valmistajien väliin. Näistä sitten valitsemme erinäisillä epäloogisilla kriteereillä muutaman,  joiden kanssa käydään tarkemmat keskustelut. Aikaisempien keittiöremonttien perusteella olemme havainneet kilpailukykyisiksi vaihtoehdoiksi paikalliset "puuseppäfirmat" suhteessa valtakunnallisiin keittiökalustetoimijoihin ja heiltä saa yleensä myös kalusteet koottuna, mikä on suuri helpotus siinä vaiheessa, kun itse asennustilanne lopulta on edessä. 

Kalustevärimaailma oli alusta asti selvää ja se lähti tästä Pinterestistä bongatusta silmiä miellyttävästä kuvasta, jota olisi tarkoitus soveltaa keittiöön ja vessoihin. 
Kuva Tile Space

Keittiön ja wc:den kalusteet olisivat siis (tässäkin talossa) mustat ja tasot tiikinväriseksi öljyttyä tammea, lattiat taas tulisivat olemaan harmaat. Vai aiheuttaisiko tuo puu kyllästymiskohtauksen kahden vuoden kuluttua ja olisiko ajattomampi mutta vähän karumpi ratkaisu  tasolle sittenkin harmaaksi käsitelty tammi tai mattamusta kivi..?
Kuva Elle Decor UK

Kuva Hullebusch

Kuva Metainteriors.comKodinhoitohuoneeseen tulee kuitenkin kiiltävää valkoista ovea, koska siellä olevia (valkoisia) koneistoja ei tulla maastouttamaan kaapistoihin. Nyt kaapistojen värimaailma on siis kuitenkin tasovaihtoehtoja lukuunottamatta päätetty ja enää ei vilkuilla sivulle (koska mahdollisuudethan ovat muuten loputtomat).  Eli eikös tämä tulisi olemaan helppoa kuin heinänteko. Pitäisi vaan määritellä mistä materiaalista nuo ovet ovat ja etsiä toimittaja...

Edellisissä, pikkulapsiperheessä koeajetuissa keittiöissä meillä on ollut sekä kiiltävää valkoista mdf:ää että mattaa valkoista mdf:ää että mustaa tammiviilua. Niistä lapsiperheessä haastavin on ollut yllättäen musta tammiviilu, jossa rasvaiset sormenjäljet joko näkyivät jatkuvasti, eritoten integroidun tiskikoneen tienoilla tai vaativat päivittäisen pyyhkäisyn, eivätkä silti tahtoneet kadota. Lisäksi pintaan tuli epämääräisiä pieniä valkoisia pilkkuja, jotka näkyivät lähinnä lähemmin pintaa tarkastellessa. Pintaan tuli myös helposti viilun läpäiseviä kolhuja. Pinnan pitäisi siis kestää keskimääräistä roisimpaa käsittelyä. Valkoisessa kiiltävässä ja matta mdf:ssä ei juuri ollut eroja pikkulapsiperheen käsittelyn jäljiltä. Kiiltävän mdf:n puhtaaksipyyhkimisen haaste on tietenkin rättijälkien jääminen pintaan. Jos sellainen pikkusotku mustikkakeittoisessa ja leivänmuruisessa arkihärdellissä häiritsee.

Tämän hetkisiä varteenotettavia ovivaihtoehtoja kalusteliikkeiden tarjonnan perusteella on seuraavat kolmet: 

Mattamusta mdf, jolla lähdettiin kyselyissä liikkeelle
 • selkeä pinta ja sopii hyvin yhteen puun kanssa. 
 • Eräs kalustetoimittaja (jolla ei itsellä ole tätä valikoimassa) varoitteli sormenjäljistä ja helposta naarmuuntumisesta. No, meitähän se ei pelota, koska näitä nyt ei voi välttää tässä elämänvaiheessa. Heidän myötä tuli kuitenkin seuraavat vaihtoehdot kehiin vaikeuttamaan valintaa. 
Kuva Topi-keittiöiltä: mattamusta mdf
  Kuva Noblessa-keittiöiltä mattamusta (vai ruskea?) mdf

Musta saarniviilu
 • upea mutta tosiaan pinta on hieman haastava kosteuden ja rasvaisten sormenjälkien suhteen.
 • puuoven kanssa kävisi tammitasoa paremmin kuitenkin kivi- tai komposiittitaso: siinä olisi lisäkustannuserä budjettiexceliin mutta toisaalta se mahdollistaisi integroidun altaan ja  tason vaikka Silestonesta.
Kuva Esan Levykaluste: saarniovi
Musta vaneriovi 
 • ei käyttökokemuksia, mutta onhan tuo hienon näköinen. Kuvassa. Täytyy nähdä ihan livenä. Vanerirunkoista keittiötä miettiiin kyllä jo joskus 2000-luvun alussa sen aikaiseen kotiin mutta se jäi kustannussyistä toteuttamatta, joten mielenkiintoista nähdä hintataso ja runkoratkaisut tänä päivänä. 
Kuva Esan Levykaluste: FaneeriOven lisäksi vetimet aiheuttavat vähän puntarointia, sillä alunperin aikomus oli ottaa vetimettömät/sormiuralliset ovet mutta niiden kestokyvystä kosteissa tiloissa on tullut kommenttia kalustetoimittajilta.  Näistä aiheista lisää, ehkä viisastuneena jonkun ajan kuluttua. 


OPPITUNTI nro 3: suunnittele kiintokalusteratkaisut jo hyvin varhaisessa vaiheessa


6 kommenttia:

 1. Hei,

  Puolueettomana asiantuntijana kommentoisin mielelläni tuota keittiön ovimateriaali-asiaa.

  Musta MDF-ovi, eli mustaksi maalattu ovi ei tosiaankaan ole hyvä vaihtoehto mihinkään. Luultavasti kaikilta keittiötoimittajilta sen saisit (kaikilla toimittajilla on mahdollista toimittaa erikoisväreillä maaliovet pienellä lisähinnalla ~300 €), mutta todennäköisesti he ovat poistaneet ko. ovet mallistostaan huonon käytännöllisyyden takia.

  Keittiötoimittajat kuitenkin joutuvat vastaamaan siitä, kun lopussa tyytymätön asiakas reklamoi naarmuuntumisesta ja siitä, kuinka mustissa maalatuissa pinnoista ei oikeastaan enää saa sormenjälkiä pois.

  Jos haluat mattamustan oven, joka kestää ja jossa ei näy sormenjäljet, suosittelisin ns. nano-laminaattiovia. Joillakin valmistajilla kulkee nimellä Fenix. Ovi on kallis, ehkä jopa kalliimpi kuin mustaksi vahattu saarniovi. Reunat voi olla pinnanväriset, tai esimerkiksi (aidoilla) vaneri- tai puulistoilla puunväriset. Jos puulistat, niin myös vedinlista voidaan tehdä puusta (lakattuna tai vahattuna). Vahattu puuvedinlista kestää paremmin kosteutta, kuin esim. maalattu mdf-vedinlista (vedinura).

  Sitten edullinen versio voisi olla musta mikrolaminaattiovi, joka varmaan useammalla valmistajalla on pienellä puunsyykuviolla. Mikrolaminaattiovet kulkee monella toimittajilla nimellä "Fino". Mikrolaminaattioviin saa yleensä pinnanvärisen tai alumiinivärisen nauhan, muttei puulistoja.

  Keittiötarjouksia vertaillessa kannattaa huomioida, että materiaalit ja mekanismit vaikuttaa tarjoushintaan, eli jos kaikki eivät tarjoa tismalleen samaa ovea ja samoja runkoja/mekanismeja, tarjouksia on turha vertailla keskenään.

  Toivottavasti tästä oli apua materiaali- ja kalustevalinnoissa :)

  VastaaPoista
 2. Lämpimät kiitokset, nämä kommentit tulivat oikein hyvään väliin sillä juuri tehdään valintaa ovityypistä! Tuota mattamustaa mdf:ää eräs toimittaja kieltäytyikin tarjoamasta, osa tarjosi tosiaan jonkinlaisia sormenjälkivapaita laminaattipintoja tilalle ja osa sitten ihan tuota pyydettyä pintaa. Ja vertailu on tosiaan tuskallista noiden eri sisältöjen vuoksi, joten on pitänyt vaan laittaa jokin katto ja katsoa saako sillä haluamansa. Ja nyt tässä päätöksen partaalla kun ollaan, näyttää siltä että olemme päätymässä lopulta koivuviiluun vanerireunoilla. Ulkonäkö miellytti vielä enemmän kuin saarni tai tammiviilu, eikä iän myötä ilmeisesti syntyvä läikikyyskään haittaa, sopii miljööseen. Toivotaan että tuo puuviilu toimii lapsiperheessä (jossa pahin pikkulapsikausi on jo ohi)!

  VastaaPoista
 3. Tuosta Noblessan mattamustasta ovesta aivan tuoreita kokemuksia omaavana voin sanoa, että on pinnaltaan jopa miellyttävämpi kuin tuo fenix-ovi mistä edellä mainittiin. Tämä oli lakattua laminaattia, jolla on saatu todella hieno pinta aikaan. Näitä ei ollut kellään muulla toimittajalla. Sormenjälkiäkään siihen ei juuri tule ja se on helppo pitää puhtaana, mutta kannattaa käydä katsomassa jossain Noblessa-myymälässä miltä se omiin kätösiin vaikuttaa. Muutenkin ollaan supertyytyväisiä keittiön laatuun ja hinta-tasoon :).

  VastaaPoista
 4. Hei! Kiva kuulla hyviä kokemuksia tuosta Noblessan mattamustasta. Se olikin lopulta sitten ihan viime metreille asti vaihtoehtona, ja kävin sitä hipelöimässä liikkeessä pariinkin kertaan. Mallikeittiö oli todella vaikuttavan näköinen Tampereen liikeessä ja muutoinkin mekanisimit tuntuivat varsin laadukkailta ja viimeiseen asti mietityiltä. Päädyttiin sitten vain makusyistä koivuviiluun vanerireunanauhoilla, kun se toista päättävää osapuolta enemmän miellytti, ja itselleni kävivät molemmat vaihtoehdot.

  VastaaPoista
 5. Keittiökaappien mietintä on meilläkin edessä, ei tosin ihan vielä. Periaatepäätös paikallisten puuseppien käytöstä on jo tehty, ja Ikean ohjelmaa testattu. Onneksi nuo mustat ovet ei meitä puhuttele, ei tarvitse kolhuista ja sormenjäljistä tuossa määrin huolehtia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, musta väri on kyllä missä tahansa asiassa pääsääntöisesti epäkäytännöllisin valinta, olipa sitten ovet tai ulkolaudoitukset tahi vaatteet koiraperheessä. Harmillisesti se juuri nyt puhuttelee niin, että järki voittaa tunteen valinnoissa 😆

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...