keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Alkusanat

Tämän blogin pääasiallinen tarkoitus on dokumentoida itsellemme ensimmäinen ja oletettavasti viimeinen talonrakennusprojektimme, koska nälkä tuskin kasvaa syödessä tällä saralla. Toivoakseni tänne myös löytävät samanmieliset rakentajat jakamaan viisauksiaan ja kokemuksiaan, sillä niille on tarvetta.

Ja kuinka me amatöörit kuitenkin rakentamaan päädyimme johtuu siitä, että muuttaessamme takaisin vanhaan kotikuntaamme emme löytäneet sopivaa taloa mutta kylläkin sopivan paikan (eli lähellä palveluja, kouluja, ulkoilumaastoja sekä tieliittymiä kohti isoa kaupunkia), jossa ei ollut kuitenkaan sitä taloa.

Lyhyen mutta luonnollisesti perusteellisen harkinnan (jaksetaanko, eikö jakseta?) sekä ansiokkaiden pankkineuvottelujen jälkeen hankittiin sitten vanha kesämökkitontti, joka on itään suuntaavassa loivassa rinteessä sijaitseva reippaan 2000:n neliön rantapalsta  -ja joka lohkaisikin sitten budjetista jo melkoisen osan.

Näin ollen blogissa tulee kulkemaankin teemana mm. "kustannustehokas ratkaisu" sekä "budjetti", varmaankin kyllästymiseen asti.

Pöpelikköä raivattavaksi -se me osataan
Sen verran oli ymmärrystä oman osaamisen ja ajankäytön rajoituksista, että seuraavaksi palkattiin töihin asiantunteva vastaava mestari ja projektipäällikkö, joka kehoittikin tontin luonteesta johtuen palkkaamaan arkkitehdin töihin. Meillä oli kuitenkin vahva visio ja unelma erään talotoimittajan taloista, ja yritimme päästä ensin heidän kanssa yhteisille linjoille. Toki otimme mukaan siinä vaiheessa pari muutakin talotoimittajaa noin niinkuin kilpailutusmielessä.

Visio oli tässä vaiheessa kivikellarin päälle rakennettu moderni hirsitalo tai vaihtoehtoisesti ekopuutalo. Tässä kuitenkin kävi niin, että huolimatta hyvin sujuvista keskusteluista talotoimittajien arkkitehdit eivät ottaneet budjettiamme yhtä vakavasti kuin kaikenlaisia toiveitamme, ja heidän piirtämänsä ratkaisut osoittautuvat alustavien budjettilaskelmien jälkeen liian hintaviksi.

Toisekseen suunnitelmat jäivät ulkoisesti vähän puolitiehen vaikka olimme antaneet selkeät toiveet mihin malleihin talon pitäisi perustua.  Joten loppusyksyllä 2016 palkkasimme arkkitehti Maija Tolmusen Taso Arkkitehtuuritoimistosta, ja hänen kanssa löysimme pian yhteisen sävelen ja joka kyllä myös pudotti toiveidemme joukosta pois mm. saunasiiven ja autotallin.

Koska rakentaminen vaan on niin kallista. Tehdään ne sitten itse. Joskus.

OPPITUNTI nro 1, jos palkkaat kalliin ammattilaisen, kuuntele häntä.

Tässä menikin nimittäin vatuloidessa koko syksy (vanhan talon myyntirahojen maatessa tuottamattomana tilillä ja vuokrakustannusten juostessa) ja selvää oli, että rakentamaan päästään vasta seuraavana keväänä  2017 jännittävän ja ilmeisesti jopa edullisemman talvirakentamisen sijaan. 

4 kommenttia:

 1. Ihana blogi, siitä ne oppitunnit alkaa 😀 Niina

  VastaaPoista
 2. Kiitos, ja ehkä tosiaan tämän projektin päätyttyä osaisikin talon rakentaa, joten fiksuja vinkkejä teiltä konkareilta odotellessa 😊

  VastaaPoista
 3. Blogisi kuvaus oli niin mainio, että oli pakko alkaa lukemaan. :) Huomasin, että on sen verran uusi blogi, että jaksaa lukea alusta asti. Tämän tekstin perusteella jatkan lukemista. Tsemppiä rakentamiseen! T. Uusi blogisti minäkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan meidän projektia! Mielenkiintoinen urakka teilläkin edessä, täytyy käydä lukemassa. Meillä onkin kokemusta juuri remontoinnista useassakin kodissa ja yksi rintamamies-talokin on suvun mökkinä loputtomana remppakohteena, joten haasteet ovat tuttuja.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...