sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 11: autotallin runko pystyssä ja portaat paikoillaan

Tällä viikolla tapahtui taas paljon näkyvää; sisäportaat asennettiin paikoilleen ja urakoitsijamme nosti tuosta vaan tallin vesikattovalmiuteen, josta jatkoimme tuulensuojalevytyksillä viikonloppuna eteenpäin.

Perjantaina nosturiauto kävi taas paikalla ja pudotti Elementon betoniportaat paikoilleen. Samalla siirtyivät harkot katolle ja muutakin tavaraa omalle puolelle rajaa.  Etänä työreissulta täytyi jännittää,  kuinka nosturi saa tavarat tallin ylitse sitä murjomatta, sillä kukaan ei nyt huomannut suunnitella tätä järjestystä toisinpäin eli nostot heti alkuviikkoon.

17.6.2017: Elemento-betoniportaat 980mm leveänä. Metallipinnakaidetta varten jätetty pitkä sivu valamatta mutta päädyssä pilkottaa taas tuo delta-palkki,  mistä johtuen lopullinen kaidekiinnityksen toteutus on vielä mysteerin tasolla.
Lauantaina aamulla toteutettiin plan B aidanperustuksessa. Ruuvipaaluthan törmäsivät heti puolessa metrissä kiviin ja perustustyö tyssäsi siihen. Mutta nyt päästiin läpi harmaan kiven hivenen väkivaltaisin keinoin. Ruuvipaalujen tilalle hakattiin reilun metrin mittaiset ontot rautaputket traktorikaivurilla ja sen päälle tullaan valamaan betonista vahvike, johon myös pilarijalka kiinnitetään.

17.6.2017: Aidanperustus yritys nro II

Autotallin OSB-levyillä levytetty katto peiteltiin pressulla ja "emäntä" ja "isäntä" alkoivat nyt viikonloppuna ihan fyysisiin rakennustöihin, joista jo vähän esimakua saatiinkin. Lapset pääsivät sukulaisten ja ystävien  hoiviin ensimmäiselle pidemmälle yökyläreissulle pohjoiseen, joten meillä on myös ensi vkolla arki-illat vapaata aikaa nakuttaa autotallin tuulensuoja-levytyksiä, eristysvilloja sekä sisälevytyksiä paikoilleen. Autotallin lattiavalun valmistelu eristyksineen on myös meidän vastuulla.

17.6.2017: autotallin runko ja pressuilla suojattu katto odottamassa huovitusta. Oikeassa ylänurkassa näkyy puhallusvilloja varten tarvittavat,  tuulensuojalevystä tehdyt tuuliohjurit, jotka on helpoin asentaa ylhäältä käsin ennen katelevyjen asentamista. Timpurimme asensikin ne paikoilleen katon teon yhteydessä. 
Tämä ei nyt aivan vierasta työtä ole, sillä edellisessä kodissa purimme lähes rungolle tontin vanhan mökin ja korjasimme siitä saunamökin. Netistä piti kuitenkin vähän kerrata vaiheiden järkeviä järjestyksiä ja tekniikkoja opetusvideoiden ja valmistajien oppaiden kautta...

18.6.2017: haastavimmasta seinästä liikkeelle työturvallisuutta uhmaavilla tikasviritelmillä. Ystävällinen, huolestunut naapuri kävikin tarjoamassa telineitään lainaan hetken hommaa katseltuaan.
Tuulensuojalevyjen saumat vielä teipataan, räystäiden alle nidotaan räystäsverkko ja päälle tulee ristikoolaus odottamaan ulkoverhousta.
Ulkoverhouslaudat siis puuttuvat, ja pohdimme kivitimpurimme kanssa pitäisikö talli suojata pressuilla myös sivuilta levytysten jälkeen. Tehdasmaalatut ulkoverhouslaudat tallille ja talolle kilpailutetaan ja otetaan köntässä työmaalle vasta muutaman kuukauden sisällä. Muutoin olisi ulkoverhous tehty sitä mukaan seinä kerrallaan kun tuulensuojalevytkin laitetaan paikoilleen.

Vastaavamme vahvisti kuitenkin, että nuo Gyproc GTS 9 -tuulensuojalevyt kestävät sen verran viistosadetta ettei pressusuojaukseen ole väliaikana tarvetta. Sama tieto löytyy myös valmistajan sivuilta. Jos samanlainen vedenpaisumus, joka viikon alussa vallitsi,  kuitenkin uhkaa, voidaan käydä nuo pressut laittamassa seinien suojiksi ettei mene kalliit materiaalit ja työ hukkaan.

Sunnuntaina saimme lounastarjoilulla varustettuja vieraita 30 vuoden unelma -blogin takaa, jotka olimme ehtineet jo kerran pikaisesti treffata. Oli huippukivaa vaihtaa kokemuksia ja todeta rypevänsä samoissa haasteissa, vertaistukea parhaimmillaan. Vastikään rakentaneilta lähitalojen mukavilta naapureilta on myös tullut paljon hyviä vinkkejä.

Rakennusviikko 12 jatkuu siten taas talon rungon nostolla kivitimpurien osalta, ja me jatkamme iltaisin tätä autotallia eteenpäin. Pian pitäisi kutsua myös portaiden kaiteiden tekijä paikalle viimeistelemään kaidesuunnitelmaa. Maalämpökaivokin tullaan poraamaan lähiaikoina.

Tällä hetkellä talon rakentuminen tuntuu etenevän monella saralla mutta toisaalta onhan jo neljäsosa rakennusajasta ennen suunniteltua muuttovalmiutta käytetty.

2 kommenttia:

  1. Tosi kivaa raksailuviikkoa Teille! Mukavaa että portaatkin jo tulleet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja samoin teille -vielä kun nuo säät suosisivat tätä kipsilevyjen asentelua!

      Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...