keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Ei hukalle neliöitä

Pohjapiirrosta mietittiin siis käytännön sanelemana koko syksy ja yläkerta olikin lopulta lähtökohtaisesti aika selkeä ainakin toiminnoiltaan, kunhan vain saatiin päätettyä portaiden paikka. Alkuperäisissä suunnitelmissa oli hienosti hyödynnetty portaita asentamalla ne kohti ikkunaseiniä, jolloin olisi saatu kahden kerroksen ikkunallinen maisemaseinä, joka avautuu heti sisään tullessa.

Arkkitehtuuritoimisto Taso Oy






















Tämä kuitenkin eri muodoissaan joko halkaisi oleskelutilan kahtia taikka muuten pienensi sitä, joten uhrasimme käytännöllisyyden nimissä tämän arkkitehtuurisen näköalakuilun ja aika nopeasti päädyimmekin seuravaan ratkaisuun yläkerran suhteen.
Arkkitehtuuritoimisto Taso Oy





















Tässä saatiin ratkaistua iänikuinen dilemma miten mahduttaa samaan tilaan a) takka, b) maisemaikkuna ja c) töllö. Neliöt oli suunnitelmissa saada hyötykäyttöön, joten meillä ei ollut varaa suunnitella erikseen tv-katseluhuonetta (no, sen mancaven monitoimitilan lisäksi) vaan olohuone todellakin toimii olohuoneena; yksi katsoo pikkukakkosta, toinen lukee lehteä,  kolmas tekee läksyjä (ja neljäs onneton kokkaa päivällistä). Takka laitettiin siis ikkunaseinälle ja kompromissin hinta on se, ettei siitä mitään massiivista järkälettä voi tulla vaan jokin pieni ja siro viritelmä tarvitaan. Olohuoneen nurkasta otettiin yksi ikkunaseinä tv:lle mutta sohvalta pitäisi edelleen näkyä hyvin myös ulos. Toteutus sitten näyttää osuvatko nämä visioinnit oikeaan vai mentiinkö ihan metsään.

Alakerta olikin sitten astetta haasteellisempi, lähinnä siksi että toiveissa oli saada saunasta ikkuna rantaan päin. Kuin myös kaikista makuuhuoneista... Ja kodinhoitohuoneesta taas piti saada käynti ulos ja yhteys varastotiloihin. Näin se lopulta ratkesi:
Arkkitehtuuritoimisto Taso Oy

























Ja taas tehtiin kompromisseja, sillä varsinainen pukuhuone uupuu ja sen tilalla on tuo aulatila, jossa tulee olemaan lattiasta kattoon kaapistot,  joka taas korvaa sen alkuperäisen ajatuksen yhdistetystä khh:sta ja varastomaisesta vaatehuoneesta. Tänne aulaan mahtunee kuitenkin yksi penkki ja naulakko jonnekin, ja kun saunovia vieraita käy kuitenkin todellisuudessa viisi kertaa vuodessa, niin ratkaistaan sitten ne vaatteidenvaihtotilanteet ad hoc. Tässä aulatilassa on tarkoitus hoitaa myös esim. vaatteiden silitys ja toiveikkaana ajatuksena on, että liukuovien takana olisi hyllyllä valmiina silitusrauta pistokkeineen ja lauta siinä vierellä, jolloin tarvikkeiden vaivalloinen esilleotto ei ainakaan olisi hidasteena silitysurakan aloittamiselle.

Tässä vaiheessa suunnitelmat olivatkin sillä mallilla, että kilpailutimme tuon yläkerran niin hirsi-, puuelementti-, precut- kuin kivitoimittajilla, jotta saimme vietyä rakennusluvan sisään oikeilla rakennusmateriaaleilla hyvissä ajoin ennen kevättä. Arkkitehti, joka vastaa myös pääsuunnittelusta oli toki käynyt jo aikaisemmin esittelemässä suunnitelmaamme kunnan rakennusviranomaisille ja saanutkin jo alustavasti vihreää valoa tälle meidän hieman naapurustosta ulkoisesti poikkeavalle hankkeelle. Tässä OPPITUNTI nro 2, antaapa ammattilaisten keskustella keskenään niin asiat hoituvat sujuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...